perjantai 13. huhtikuuta 2007

Nettiterapiaa


Milloinkahan terapiaa saa netissä? Ruotsissa, Brittein saarilla ja Sveitsissä on jo pitkään kehitelty internetpohjaisia kognitiivis-behavioraalisia (CBT) hoitomalleja depression, paniikkihäiriön ja sosiaalisten tilanteiden pelon hoitoon. Hoito yleensä aloitetaan aina tapaamalla potilas. Masennuksen hoidossa terapoitava täyttää tietokoneelle tai netin kautta mm. mielialapäiväkirjaa ja pohtii masennustaan eri näkökulmista esitettyjen kysymysten ja tehtävien pohjalta. Terapeutti käy läpi vastaukset ja antaa palautteen sähköpostitse tai netin kautta. Tutkimustulokset ovat rohkaisevia: masennuksen hoidossa tietokonepohjainen terapia toimii paremmin kuin "tavanomainen hoito". Siinä potilas tulee vastaanotolle harvajaksoisemmin, sitten kysellään mielialaa ja muita kuulumisia. Hienommin tällaista diibadaabaa voidaan kutsua "supportiiviseksi terapiaksi".

Nettiterapia ei tietenkään kaikille sovellu ja kaikenalaisia hoitomuotoja edelleen tarvitaan. Fakta kuitenkin on, että Suomessa terapian saatavuus vaihtelee huomattavasti paikkakunnittain ja saatavuus keskityy lähinnä suurille (yliopisto)paikkakunnille. Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (TEO) rekisterissä on noin 4 000 psykoterapeuttia. Heistä noin neljäsosa on julkisen terveydenhuollon palveluksessa (Psykoterapia- konsensuslausuma, Duodecim 2007). NU ei nyt syvemmin lähde taivastelemaan muita terapian saatavuuteen liittyviä sudenkuoppia, joita ovat saatavuuden lisäksi mm. terapiarahoituksen järjestäminen (Kts. aiemmin Kelakorttiuudistus) sekä edelleen olemassa oleva juopa "perinteisen terapian" ja "uusien hoitomuotojen" välillä.

Nettiterapia on nostettu keskusteluun Briteissä , missä psykiatreista ja terapeuteista on iso pula. Ratkaisuksi suomalaisessa konsensuskoukoksessa ehdotettiin psykoterapiakoulutuksen siirtämistä korkeakouluihin, mikä olisikin ensisijainen toimenpide terapeuttitilanteen kohentamiseksi. Psykoterapeutiksi kouluttautuminen on tehty hankalaksi ja kalliiksi.
Syksyn 2006 psykoterapiakonsensuslausuma ei maininnut nettiterapiaa varteenotettavana vaihtoehtona. Kuntasektorilla taitaa olla säkäpeliä, osuuko keskusteluhoidon tarjoajaksi koulutettu psykoterapeutti. vai eí. Hoidon tuloksellisuuden kannalta "oikean psykoterapian" saaminen se olisi keskeistä. Hoitosysteemien nykytilassa voiko tällaiselle edistysaskeleelle sanoa ei? Aina fokusoitu hoito diibadaaban voittaa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Suomessa on jo nettiterapiaa tarjolla, kts esim
http://www.ulkopsykologit.fi

Nuppiuutisoija kirjoitti...

Hei kiitos tiedosta! Julkiselle sektorille uudempien teknologioiden käyttöönottoa vielä odotellaan...