sunnuntai 8. huhtikuuta 2007

Kuka syö kaikki mämmit?

Uskomatonta! Mämmiä myydään Suomessa vuosittain 2 000 000 kiloa. Kuka ihme mämmiä mättää töikseen, kun kyseessä on kausieines? Suomessa asuu 5.3 milj. henkilöä - jos ihan jokaikinen söisi mämmiä, niin kunkin pitäisi syödä n. 370 g, eli vajaa mämmirove vuodessa.
Sellaisiakin friikkejä löytyy, jota syövät mämmiä esimerkiksi kesähelteellä; viidennes mämmistä myydään muulloin kuin pääsiäisenä. Näitä mämminmättäjiä kerääntyy vuosittain Akaan kaupunkiin mämminsyönnin MM-kisoihin. Voittajalla tänä vuonna upposi kertaistumalta noin ½ kg tätä antioksidanttirikasta perinnetavaraa. Mämmistelyssä arvioidaan ensisijaisesti tyyli ja tarkkuus, eikä määrää ja nopeutta.
Kilpailun tuomaristossa ämmämtason mämmistelyä tarkkailivat uunituoreet keskustalaiset kansanedustajat, Juha Mieto ja Mikko Alatalo. Ryhmäkisan voittivat tänä vuonna Keskustanaiset. Kummeli alkaa vaikuttaa asiaohjelmalta keskustalaiseen mämmitouhuun verraten.
Suomen Mämmiseura on esittänyt, että mämmiä levitettäisiin maailmalle. Pari miljoonaa kiloa on sen verran raju luku, että NU epäilee, ettei kaikki mämmi uppoa tupailloissa keskustalaisiin suihin. NU löysikin nettiarkistosta mämmin levitystä suomalaisella maaseudulla esittävän kuvanäytteen.

Ei kommentteja: