tiistai 17. huhtikuuta 2007

Jos oikein ahmituttaa

Alunperin epilepsialäkkeeksi kehitetty topiramaatti vähentää ahmimishimoa. (Liki)virallinen nimi häiriölle on binge eating disorder (BED), jota on joskus yksisuuntaiseksi syömishäiriöksikin kutsuttu. Topiramaatti (hitaasti nostellen ad 400 mg/vrk) vähensi sekä ahmimiskertojen että ahmimispäivien määrää plaseboon verraten ylipainoisilla henkilöillä (McElroy ym., Biol Psy May 2007). Tutkijat arvioivat, että topiramaatin teho olisi samaa luokkaa kuin esimerkiksi kognitiivis-behavioraalisella tai interpersonaalisella terapialla.
On otaksuttu, että ahmimishimoa saattaisivat vähentää myös useat muut lääkehoidot. Alustavaa näyttöä on mm. tsonisamidista (antiepilepti) ; samoin mieliala- ja ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa laajalti käytetyistä SSRI-lääkkeistä; ADHD:n hoitoon käytetystä atomoksetiinista sekä lihavuuden hoidossa käytetyistä sibutramiinista ja orlistaatista.
NU iloitsee, että on mistä valita - joskin on huomoitava että kunnon näyttö toistaiseksi puuttuu. Myös vaikutusmekanismien ymmärrys on vielä "under construction".

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

topia käytäneenä aluksi ehkä voisin olla samaa mieltä kunnes tajusin, että tasaava oikea mielialalääke, joka oli aiheuttanut ahmintaan ja makean suloista himoa, oli lopetettu. topin pudottaa painoasi sanoi psykiatri, ei. kyllä se on puolivuotta sitten aloitettu elämäntaparemontti. topi saa jäädä.