torstai 12. huhtikuuta 2007

Älä pelaa, älä edes lataa - hermot menee!

Video- ja tietokonepelien pelaamisen otaksutaan lisäävän aggressiivisuutta. Näyttöä väkivaltapelien spesifisistä vaikutuksista löytyy myös aivotasolla (Mathiak ym. 2006). Eniten lienee tutkittu väkivaltapelien, erityisesti ns. "first shooter"-pelien kuten DOOMin vaikutusta emootioihin, autonomisen hermoston toimintaan ja aivoalueiden aktivaatioon. Tutkimuksissa kontrolleina on käytetty usein ajosimulaatio- tai päättelykykyä vaativia pelejä, kuten Tetristä. Joskus kuitenkin jo pelin lataamien nostaa tunteita pintaan.
Varoittava live-esimerkki jalkapallopelin latausvaiheen vaikutuksesta aggressiiviseen käyttäytymiseen löytyy täältä. Nuorisopsykiatrisen konsultaatiotarpeen pohtijoille NU voi helpottuneena kertoa, että kyseessä on performanssitaiteilijan esitys. Ehkä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

hahah, otaksutaan lisäävän aggressiivisuutta, niin varmasti. tämän otaksunnan otaksunut henkilö on varmasti havainnoinut itsessään aggression merkkejä pelatessaan? minä ainakin pelaan vähentääkseni aggressiotani. mikään ei pura kiukkua niin kuin kunnon erä tekken vitosta tai pari kunnon riemuvoittoa need for speedissä, tai uusi ennätys counter strikessä.

Anonyymi kirjoitti...

tottakai käyrät näyttävät kaikki merkit aggression lisääntymisestä labrakokeissa. voin sanoa että kyllä itselläni singahtaa adrenaliinia kunnon turaus vereen kun pelatessa takoo näppäimiä. jälkikäteen olo on kuitenkin hyvä - jos voittoja tulee. samanlainen harrastushan tämä on kuin muutkin. eikö jalkapalloa pelatessa kiehu nuppi? varmasti kiehuu, etenkin jos häviää. jos voittaa, riemulla ei ole rajaa. niinhän se on joka asiassa.