sunnuntai 30. joulukuuta 2007

Oliks sunkin äiti noita-akka?


Noituus on periytyvää (Ramagopalan et al., BMJ Dec 2007). Myös spesifiset noituuskyvyt, kuten käärmeen puhuminen, tulevaisuuden ennustaminen ja hiusten värin muuttaminen ovat periytyviä taitoja. Tähän päätelmään tulivat brittitutkijat, jotka käyttivät tutkimusaineistonaan Harry Potter-kirjojen jästejä, noitia, velhoja sekä surkkeja. Tutkijat selvittivät henkilöhahmojen sukulaisuussuhteet sekä maagiset kyvyt. Myös kaksosten esiintyvyys tutkimusaineistossa huomioitiin: aineistosta löytyi kaksi taikuutta harjoittavaa monotsygoottista kaksosparia. Tutkimuksen mukaan maagiset kyvyt voivat selittyä dominovan taikageenin multilokus-mallilla, jonka toimintaa kontrolloi useampi muu geenilokus, jotka todennäköisesti ovat luonteeltaan resessiivisiä.
Tämä ei ollut ensimmäinen BMJ:ssa julkaistu Harry Potter-tutkimus. Vuonna 2005 Gwilym et al. raportoivat, että Potter-kirjojen julkaisuviikonloppuina lapsia hakeutui vähemmän ensiapupoliklinikoille tapaturmien takia. Tutkijat olivat ottaneet huomioon sääolosuhteet mahdollisena sekoittavana tekijänä. Lukeminen kannattaa aina.


NU:n lukijoille ei liene uutta, että Tylypahkan koulun rexi on homo ja opettajat hullui. Mutta uutinen on, että J.K. Rowling harkitsee 8. Potter-kirjan kirjoittamista.

Ei kommentteja: