torstai 20. joulukuuta 2007

Abortti lisää ryyppäämistä, lapsen saaminen ei


Abortti ennakoi päihdeongelmia (Pedersen, Addiction Dec 2007). Norjalaisessa seurantatutkimuksessa (n=768) abortin tehneillä nikotiiniriippuvuus, alkoholiongelmat ja huumeiden käyttö oli yleisempää kuin ei-raskaana olleilla ja synnyttäneillä. Abortit lisäsivät tukimuksen mukaan päihteidenkäyttöä itsenäisesti riippumatta taustatekijöistä, kuten seksin aloitusiästä, nuoruuusiän psyykkisestä oireilusta, päihdekäytöstä ja perhetekijöistä. Päihdekäyttö lisääntyi naisilla, jotka eivät asuneet abortoidun sikiön isän kanssa - jos parisuhde jatkui abortista huolimatta, ei päihdekäyttökään lisääntynyt.
NU jää pohtimaan selittyykö yksinäisten naisten päihdekäytön aborttiyhteys lisääntyneellä baarissa ramppaamisella parisuhdemetsästyksen parissa. Vai mistä lie kyse.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kun tutkitaan ihmisyksilön kehitystä, on tiedossa, että se tapahtuu vähitellen prosessin kautta. Kun ihmisen elämä alkaa hedelmöityksestä, ei hedelmöittynyt munasolu muutu heti kolmen kilon tytöksi tai pojaksi tai aikuiseksi ihmiseksi, vaan kaikki tapahtuu vähitellen - useiden kuukausien aikana.
Samasta kehityksestä voidaan todeta, että se on jatkuvaa - aina aikuisikään asti - niin että ne ruumiinosat, jotka meillä ovat koko ajan, kasvavat ja muuttuvat. Saman kehityksen tähden jokainen meistä on siksi erikokoinen äidin kohdussa kuin esim. 1-, 5-, 12- ja 20-vuotiaana, vaikka koko ajan on kyseessä sama yksilö ja samat jäsenet - aivan kuten Paavali osoitti omasta itsestään:

- (Gal 1:15) Mutta kun hän, joka äitini kohdusta saakka on minut erottanut ja kutsunut armonsa kautta, näki hyväksi...

Kun pysytään kohdunsisäisessä kehityksessä, voimme nähdä siinä useita kehitysvaiheita, jotka seuraavat toisiaan. Näistä kehitysvaiheista voidaan huomata, että jo hyvin varhaisessa vaiheessa syntymätön lapsi muistuttaa täysin jo tähän maailmaan syntyneitä ihmisiä niin, että hänellä esiintyvät samat ruumiinjäsenet. Katsomme kehitysvaiheita luettelomaisesti lävitse:

- Vaikka uusi yksilö on toisena elinviikkonaan omenansiementäkin pienempi, riittää se pysäyttämään äidin kuukautiset. Tästä lähtien syntymätön lapsi vaikuttaa äitinsä ruumiiseen koko raskauden ajan.

- Noin 3 viikon ikäisenä lapsen sydän alkaa pumpata verta sen omassa ruumiissa. Sen veriryhmä voi olla myös aivan eri kuin äidillä. Muutamia päiviä tämän jälkeen tulevat esille käsien ja jalkojen alut.

- Noin 6 viikon ikäiseltä lapselta voidaan mitata aivojen sähkökäyrä eli EEG. Sen mittaaminen on sikäli merkittävää, että ihmiselämän loppuminen määritellään yleensä tämän toiminnon lakkaamisesta.

- 7-8 viikon ikäiselle lapselle ovat jo muodostuneet kädet, jalat, sormet ja varpaat sekä myös kasvot, joissa ovat silmät, nenä ja suu. Myös yksilölliset sormenjäljet muodostuvat pian tämän jälkeen eivätkä ne enää muutu kuin kokonsa puolesta. Tässä vaiheessa lapsi kykenee myös tarttumaan käsillään ja tuntemaan kipua. Useimmat abortit tehdään juuri 8. viikon kohdalla.

- 14 viikon ikäinen lapsi on aikuisen kämmenen kokoinen ja hänen sydämensä pumppaa verta joka päivä 24 litraa. Samoin kasvojen piirteet alkavat muistuttaa vanhempien kasvoja jo tässä vaiheessa.

- 20-21-viikkoisia lapsia voidaan nykyään pitää hengissä myös kohdun ulkopuolella ja he jäävät elämään. Joissakin maissa abortoidaan vielä tätä vanhempia lapsia.

Tekstin sivulähde: http://www.jariiivanainen.net/Abortti.html