lauantai 5. toukokuuta 2007

Banaanihenkoset


Time flies like an arrow - fruit flies like a banana. - Groucho Marx

Tupakkalakkolaiset! Syökää banaania! Hitsman ym. (Psychopharmacology Jun 2007, Epub Feb 2007) tutkivat äkillisen tryptofaanivajeen vaikutusta keskittymiskykyyn tupakoivilla koehenkilöillä. Stroop-testissä tryptofaanivajeisilla tupakointiin liittyvä sanasto häiritsi enemmän keskittymistä kuin positiivisiin tai negatiivisiin tunteisiin liittyvä sanasto. Päätelmänä oli, että akuutti tryptofaanivaje herkistää tupakoijia tupakointiin liittyville ärsykkeille. Jos siis tupakkalakkoon mielii, niin kannattaa turvata tryptofaanin saanti syömällä lihaa, kalaa, kananmunia, maitotuotteita ja banaania. Lisäksi, jos ruokaa on koko ajan suussa, ei tule niin helposti pistettyä tupakaksi.

Urbaanilegenda kertoo, että kuivattujen banaaninkuorien pössyttely aiheuttaa hallusinogeenisia tuntemuksia. Päihdyttäväksi DTM:n kaltaiseksi aineeksi nimettiin 1960-luvulla bananadiini. Jopa FDA tutki banaaninkuorien tajuntaa laajentavia vaikutuksia. Epäilyä tosin oli hippien luotettavuudesta informantteina. Bozzetti ym. (Am J Psy Nov 1967) päättelivät, että banaaninkuorien vaikuttava ainesosa oli usko päihdyttävään vaikutukseen sopivassa ympäristössä. NU suositteleekin ensisijaisesti banaaninkuorien kompostoimista.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"...banaaninkuorien vaikuttava ainesosa oli usko päihdyttävään vaikutukseen sopivassa ympäristössä..."

Ja kuorissa olevat hyönteismyrkyt? Tosin tämä nyt on maallikon villi arvaus (olen maallikko sekä banaaninkasvatuksessa että lääketieteellisessä tutkimuksessa)

Nuppiuutisoija kirjoitti...

Terävä huomio! Nyt äkkiä plasebokontrolloitu kaksoissokotettu replikaatiotutkimus, jossa käytetään luomu- ja myrkkybanaaneja ja mitataan banaaneissa olevat myrkyt tarkkaan.

Banandiinin taustalla oli Berkley Barb-nimisen undergroundlehden aprillipila vuodelta 1967. No, voihan olla, että nykyään myrkkybanaaneista irtoaisi enemmän kicksejä kuin 40 vuotta sitten. (LOL)