lauantai 10. marraskuuta 2007

Perhe ja oma pää jarruna?


...näin siis naisilla, muttei miehillä, kertoo Sciencen uusin numero,. Martinez ym. selvittivät 1300 tutkijan (NIH) väitösuran jälkeistä kehitystä. Edeltävän parinvuosikymmenen aikana tutkijanaisten osuus nousi 1%:lla; nyt peräti 19% post doc- tutkijoista on naisia. Väitöskirjan tekjiöistä 40% on naisia. Mitä ihmettä?


Sukupuoleen liittyvää syrjintää ei selvityksessä ilmennyt. Suurimmat erot löytyivät uskosta itseensä ja perhe-elämään liittyvistä valinnoista. Miehistä 70% ja naisista 50% tähtäsi johtavansa tulevaisuudessa omaa tutkimusryhmää. Miehet myös uskoivat enemmän saavuttavansa tutkimuksesta vastaavan henkilön aseman (59% vs. 40%). Naimisissa olevat lapsettomat naiset kertoivat olevansa valmiita tekemään enemmän myönnytyksiä tutkimusurallaan perheeseen liittyvien asioiden takia kuin vastaavassa elämäntilanteessa olevat miehet (57% vs. 29%). Vastaavasti, 31% naisista oli valmis tekemään myönnytyksiä puolisonsa uran takia, kun miehistä 21% joustaisi omista tavoitteistaan.
Niinpä-niin ja joopa-joo, NU ei voi muuta todeta. Lasikatto elää ja voi hyvin. Sitä ylläpitävät naiset itse joustamattattomien puolisoittensa tuella.

Ei kommentteja: