perjantai 23. marraskuuta 2007

Peilihoitoa aavesärkyyn

Mielikuvaharjoittelu yhdistettenä visualisointiin vähentää amputoidun raajan aavekipua. Chen ym. (NEJM Nov 22 2007) raportoivat että amputoidun jalan heiluttelu samaan aikaan kun henkilö seuraa peilistä tervettä jalkaansa vähentää aavesärkyä. Tutkijat testasivat hoitoa 3 eri interventioryhmässä (n=18, 6 jokaisessa ryhmässä). Vertailuryhmissä koehenkilöt a)heiluttelivat molempia jalkojaan peitetyn peilin edessä ja b) koehenkilöt heiluttelivat vain amputoitua raajaansa mielikuvaharjoituksessa silmät kiinni .
Peilihoitoryhmässä kaikki potilaat raportoivat kivun vähentyneen, kun taas peitetyn peilin ryhmässä vain yksi potilas raportoi kivun vähentyneen, 3 kertoi kivun lisääntyneen. Mielikuvaryhmässä kaksi potilasta kertoi kivun vähentyneen ja kipu paheni neljällä potilaalla.
Vaikka tutkimustulokset ovat erittäin alustavia ja vaativat replikaatiota antaa tämä todella mielenkiintoista tietoa aivojen kompensaatiomekanismeista. Lisäksi interventio on niin simppeli ja halpa, että sitä voi toteuttaa missä tahansa. Raaja-amputaatiot kun pakkaavat oleman vaivoina erityisesti jalkaväkimiinoitetuilla alueilla, joissa terveydenhuollon resurssitkaan eivät ole ihan parhaimmasta päästä.
NU suosittelee että aavekipuiset ryntäisivät sankoin joukoin koehenkilöiksi aivokuvantamista varten. Odotellaan nyt kuitenkin ensin että tekevät tutkimussuunnitelman.

Ei kommentteja: