maanantai 26. marraskuuta 2007

Aakkostauti Pohjolassa

Tarkkaavuden ja hyperaktiivisuuden häiriötä (ADHD) esiintyy noin 8.5%:lla pohjoissuomalaisilla nuorilla (16-18v, n=6622), eli yhdestä koululuokasta löytyy keskimäärin kolme aakkostautista (Smalley ym., JAACAP Dec 2007). Kun ADHD-kriteerejä tulkittiin löysemmin, niin liki tarkkaavuuden ja/tai hyperaktiivisuuden ongelmia löytyi joka viidenneltä nuorelta. ADHD-nuorilla esiintyi muihin verraten erityisesti käytöshäiriötä, mutta enemmän myös mieliala- ja ahdistuneisuushäiriöitä. Noin joka toisella ADHD-nuorilla ilmeni myös merkittäviä ongelmia toiminnanohjauksessa verrattuna ei-aakkostauti-nuoriin (Loo ym. JAACAP Dec 2007).
Samaisessa kohortissa tutkittiin myös ADHD-geenejä. Aakkostautigeenikandidaateiksi selekoituivat dopamiinibeta-hydroksylaasi (DBH) ja dopamiinireseptori D2 (DRD2) geenien alleelit (Nyman ym., JAACAP Dec 2007).
Muotitauti tai ei, ADHD-oireista kärsivillä arkipäivä on usein melkoista hässäkkää. Etenkin toiminnanohjaukseen liittyvät ongelmat voivat olla melkoinen riesa. NU epäilee itsellään intermittoivaa aakkostautia, relapsit ovat usein siivouspäivinä.

Ei kommentteja: