maanantai 6. elokuuta 2007

Silakkaa vai makkaraa?


Masentuneilla on havaittu matalampia monityydyttämättömien rasvahappopitoisuuksia, [mm. omega-3, eikosapentaeenihappo (EPA), dokosaheksaeenihappo (DHA)] seerumissa sekä punasolujen kalvoilla. Ravinnon ja erityisesti kalaöljyjen vaikutuksia mielalaan on sittemmin tutkittu ahkerasti.
Tuoreessa meta-analyysissä (n=329; yht. 10 tutkimusta) lopputulos oli, että monityydyttämättömillä rasvahapoilla olisi suotuisa vaikutus mielialaan (Lin & Su, J Clin Psychiatry, July 2007). Todennäköisesti negatiivisten tutkimustulosten raportoimattomuus vaikuttaa osin tulokseen. Tietoa ei ollut iän tai sukupuolen vaikutuksesta.
NU suosittaa laadukkaan ja hyvän makuisen ruuan syömistä laadukkaassa ja hyvässä seurassa. NU:n viikonloppuna tekemän kokeen (n=4) tuloksena oli, että useita eri ruoka-aineita ja - lajeja sisältävän atrian nauttiminen hyvien ystävien kanssa kohotti mielialaa huomattavasti verrattuna kalanmaksaöljyn nauttimiseen yksin.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei taida olla turhan paljon töitä, kun tällaisia hömppätutkimuksia on ilmeisesti aikaa lukea ja polkata? Biisivalinnat pelottavan korneja...

Nuppiuutisoija kirjoitti...

Rakas anonyymi, joku lukee Annaa ja Gloriaa. Kyse on ajankäytöstä ja mielenkiinnosta. Mukavaa, että musiikkimaku innostaa.

Anonyymi kirjoitti...

On niitä sitten katkeria/kateellisia ihmisiä, kun katsoo tuota 1. kommentoijaa. Hömppätutkimuksia tulee luettua varmaan hc-tavaran lisäksi, mikä osoittaa vain kirjoittajan tieteellisen suuntautumisen. Ei varmaan potilaita jää kuitenkaan hoitamatta tämmöisen blogin takia?