perjantai 3. elokuuta 2007

Niin kiirettä pitää...

...ettei ehdi kuntoutua...
Hollannissa selvittivät huonosti metadonihoitoon sitoutuneiden henkilöiden kiireitä vapaa-ajalla (van der Zanden et al., Drug Alcohol Depend July 2007). Tutkimukseen valitut henkilöt (n=51) olivat aloittamassa heroiiniavusteista metadonihoitoa ja rikosten lukumäärää haluttiin kartoittaa ennen tehohoidon aloittamista. 70% tutkittavista oli tehnyt rikoksia edeltävän kuukauden aikana. Rötöstelyä tapahtui keskimäärin 20.5 päivänä kuukaudessa, noin 3.1 rikoksen päivätahdilla. Puolet tutkittavista kertoi tehneensä omaisuusrikoksia, pääosin myymälävarkauksia (keskimäärin 12.8 vrk/kk, 2.2 varkautta/vrk) ja pyörävarkauksia (keskimäärin 5.8 vrk/kk, 2.4 pyörää/vrk). Vapaa-ajan harrasteiden tarkoituksena oli rahoittaa vapaa-ajan huumeiden ja alkoholin käyttöä. Joo-o. Ei ihme, ettei ehdi hoidossa käymään.
Heroiinihoidoista alkaa kertyä näyttöä: Haasen et al. (Br J Psy July 2007) raportoivat avoimessa RCT-tutkimuksessaan, että huonosti hoitoon sitoutuvilla heroiini-i.v.-hoito (n=515) parantaa hoidossa pysymistä, kohentaa terveyttä sekä vähentää laitomien huumeiden käyttöä metadonihoitoon verraten (n=500). No, heroiinihoidossa jotain pientä ikävää oli tullut eteen i.v.-käyttöön liittyen, mutta kukaan ei kuitenkaan saanut hoitoa yliannostukseen saakka.
NU jää odottamaan Suomeen rantautuvaa uutta heroiiniaaltoa, kun heroiinihoito ei oikein toimi buprenorfiinia piikittäville. Tai jos nyt ensiksi vieroitettaisiin bupreriippuvaiset ja aloitettaisiin päihdeyksiköissä heroiinihoito. Tai no, helppouden vuoksi, antaa mennä subulla vaan. Neulat saa mukaan, jos antaa pissanäytteen.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Saako päihdeyksiköt Suomessa jo apteekista/erityisluvalla heroiinia korvaushoitoja varten? Mitä sanoisivat pro auctore -reseptistä, syyllä että sekoitteleisi potilailleen korvaushoitoannoksia?

Nuppiuutisoija kirjoitti...

Heippa,
opiaattiavusteisia hoitoja varten Sosiaali- ja terveysministeriö antoi 1.7.2000 asetuksen opioidiriippuvaisten vieroitus- ja korvaushoidosta buprenorfiinia, metadonia tai levasetyylimetadolia sisältävillä lääkkeillä. Samaisen asetuksen mukaan näitä lääkkeitä saa jaella vain luvanvaraisista terveydenhuollon toimipaikoista, eli apteekkijakelu ei ole Suomessa mahdollista.

Mm. Tanskassa aloitettiin hiljattain heroiinihoitojen antaminen, samoin Saksassa ko. hoitomuoto on käytössä. Saksassa opiaattihoidossa käyetään myös kodeiinia, jonka tehosta korvauslääkkeenä on vasta julkaistu suht. hyvälaatuinen tutkimus.

Lääkkeiden sekoittelua omin päin ei suosittele. Sanoisivat TEOssa hyi-hyi omille heroiinipreskriptioille.

Sen sijaan NU suosittelee korvaushoitoon perehtymistä erikoisalasta ja työnkuvasta riippumatta. Tieteellinen näyttö opiaattiriippuvuuden hoidossa on korvaushoidon osalta vakuuttava eikä jätä sen suhteen arvailun varaa.