sunnuntai 17. helmikuuta 2008

Kannabis tuhoaa psykoosiaivoja


Kannabis laajentaa skitsofreenikkojen aivokammioita (Rais et al. Am J Psyepub Feb 2008). Näin todettiin hollantilasitutkimuksessa, jossa seurattiin 5 vuoden ajan ensimmäistä kertaa hoitoon tulleita psykoosipotilaita. Tutkijat magnettikuvasivat psykoosipotilaiden (n=51) j aterveiden verrokkien (n=31) aivot hoidon alussa ja 5 vuoden seurannassa. Kaikkiaan 32 potilasta ei käyttänyt mitään huumeita seuranta-aikana. Kannabista käyttävillä 3. aivokammo ja lateraaliventrikkeli laajenivat enemmän seuranta-aikana. Erityisesti harmaan aineen tuhoa ilmeni kannabiksen käyttäjillä enemmän muihin ryhmiin verraten.
Tässä tutkimuksessa kannabista käyttävät psykoosipotilaat eivät voineet sen huonommin kuin huumeettomat potilaat. Aiemmin on kuitenkin esitetty, että kannabista käyttävillä skitsofreniapotilailla oirekuva on vaikeampi. Erityisesti vaikeasti hoituvien negatiivisia oireita voi olla kannabista käyttävillä enemmän ja aiemmin (Veen et al. Am J Psy 2004).


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kannabiksen olen todennut paremmaksi hoitokeinoski bipolaarihäiriölle kuin vihannekseksi tekevät psykoosi ja manialääkkeet. mainittakoon vaikka seroquel, valproaatti sekä litium. Puhumattakaan pentsolääkityksestä, pahimmatkaan depressiojaksot eivät ole mitään pentsorefloihin verrattuna . Tietysti pitää muistaa että kannabis stimuloi 95% aivoista ja aiheuttaa tajunnanlaajenemista. Joten tuskin parasvaihtoehto pahimmille psykoosipotilaille ja flipeille

-90420

Anonyymi kirjoitti...

seroquelista on itselläni aika pahoja kokemuksia. vetää ihan turraksi. "kyllä se siitä kun totut käyttämään!" joo-oh. ajatus kulkee kyllä tehokkaasti ja uni on hyvänlaatuista (mitähän sekin tarkoittaa) mutta lihaksisto ei toimi. refleksit on hitaita. tekee mieli mennä vain nukkumaan fyysisesti, mutta mieli on täysissä voimissaan. ihan kamalaa tavaraa. ja tämän pitäisi auttaa masennuksen yli. no totta mooses!