perjantai 30. maaliskuuta 2007

Kelakorttiuudistus

Hyvinvointimme peruskivi, Kansaneläkelaitos pisti C-lausunnon uusiksi. Olivat arvioineet, että C-lausunto entisessä muodossaan oli liian niukka kirjallisen tuotoksen osalta.

Kelalle suurkiitokset mahdollisuudesta entistä laveampaan itseilmaisuun.

Myös toisin voisi olla. NU osallistui Kelakorttiuudistusta pohtineeseen toimikuntaan, jossa esitettiin lääkäreille omaa henkilökohtaista Kela-korttia. Kelakortin sisältämän henkilökohtaisen elektronisen tunnisteen avulla lääkäri pääsisi kirjautumaan Kelan tietojärjestelmään. Lääkäri voisi suositella potilaalleen haettavaa etuisuutta webpohjaisen lomakkeen avulla, jossa rastitettaisiin etuisuutta varten tarvittavat kohdat. Koska väärinkäytösten pelossa kenelle tahansa lääkärille tällaista oikeutta ei voisi myöntää, tulisi jokaisen Kelakorttia haluavan lääkärin suorittaa Kelakorttikurssi. Kelakortteja olisi eri tasoisia, kullekin osaamistasonsa mukaan. Kandeille (jos enää sijaisiksi kelpaavat) ja eurolääkäreille olisi A- tai A1-kortti. Tämä oikeuttaisi A- ja valvotusti B-todistusten kirjoittamiseen paperille. Erikoistuville lääkäreille olisi tarjolla AB-kortti, jolla voisi tehdä A- todistukset ja B-lausunnot netin kautta. Erikoislääkäreille olisi sitten ammattilupaa varten ABC-kortti, jolla voisi tehdä kaikki "lausunnot" online. Tämän jälkeen vaativuustasosta riippuen lääkärillä olisi mahdollista suorittaa ylimääräinen E-kortti E-lausuntoja varten.
Toimikunta totesi, että ongelmana mallissa on työmäärän huomattava väheneminen niin lääkäreillä kuin Kelan virkailijoilla, mikä ymmärrettävästi on hyvin kyseenalaista. Lisäksi etuisuuksia saatettaisiin hakea aiempaa enemmän, jos käytäntö olisi joustavampi. Paperisotastrategiassa on ainakin sosiaalipuolella onnistuttu toimeentulotuen osalta, kun toimeentulotukeen oikeutettuja on jopa kolminkertaisesti tukea saaviin nähden. Säästöä joka sentti!

Mikäli sattuisi käymään niin, että Kelakorttiuudistusehdotus jumiutuu Kelabyrokratian rattaisiin, niin NU suosittelee sillä aikaa lausuntomielipahan helpottamiseksi luovan kirjoittamisen kurssia. Lausuntojen kirjoittamisesta voi kehittää vaikka elämäntyön! Positiivinen asenne ennen kaikkea! Jos taas haluaa käyttää luovuuttaan lausuntojen sijaan Kelan epäkohtien tarkasteluun, keskustelua voi käydä vaikkapa KELAilua-blogissa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joillekin se on elämäntyö *huoh*. C-lausunnon pohjaa laajennettiin, jotta päästäisiin irrallisista liitteistä. Aikaisempi pohja tarjosi vain pari riviä käyttöön, eivätkä edes kaikki diagnoosit mahtuneet tarvittaviin kohtiinsa...

Nuppiuutisoija kirjoitti...

Niinpä joo, Kelakorttiuudistuksen jälkeen päästäisiin liitteistä ja Kela-runoilusta kokonaan eroon.

In the meanwhile: "Poetry is the communication through words of certain experiences that can be communicated in no other way."
- John Drinkwater (LOL)