keskiviikko 4. heinäkuuta 2007

Uuh, sun pissa saa mun aivot kihelmöimään!

Dominanttien mieshiirien virtsa lisää naarashiirien aivosoluja. Mak et al. (Nature Neuroscience July 2007) havaitsivat, että naarashiiret(kin) preferoivat dominantteja mies(hiiri)ä. Kun näiden pomourosten erittämää virtsaa lisättiin naarashiirien kasvuympäristöön, lisääntyi aivosolujen tuotanto noin neljänneksellä kahdella aivoalueella (bulbus olfactorius ja hippocampus). Aivosolujen tuotantoa lisäsi nimenomaan pomourosten pissa; vastaavaa ilmiötä ei havaittu paarialuokkaan kuuluvien mieshiirien virtsalla. Erityisen mielenkiintoista on, että kun aivosolujen proliferaatio blokattiin arabinosidilla, naaraat eivät piitanneet enää urosten statuksesta.

Mitä tästä sitten pitäisi ajatella? Sosiaalinen status muokkaa feromonien eritystä ja sitä kautta myös pariutumista ja sosiaaliseen luokkaan kuulumista. Vai onko niin, että paarialuokan hiirillä erittyy enemmän luotaantyöntäviä stressihajuja?

NU jäi pohtimaan tuloksen merkitystä. Kuinka käy kroonista nuhaa sairastaville, tapahtuuko selektio tuolloin puhtaasti järjen perustella? Pitäisikö "kultaisia suihkuja" harrastaa enemmän parivalinnan yhteydessä, jos small talk ei tuota toivottua tulosta? Entä mikä on pomonaaraiden pissan vaikutus? Stimultoituuko miespuolisten aivosolutuontanto, vai käykö päinvastoin?

Ihmismaailmassa iskumarkkinoille on ilmaantunut päämäärätietoisia "pelimiehiä", joiden tavoitteena on "tehdä kaatoja" ja markkinahenkiset ovat havainneet itsevarmuuden vaikutuksen pariutumisessa. Itseapuoppaat, Personal Trainerit ja Workshopit aiheesta ovat rantautuneet myös Suomeen. Halukkaat voivat parantaa menestymismahdollisuuksiaan esimerkiksi osallistumalla "Mitä nainen haluaa (TM)" -työpajaan. Tavoitteena on raottaa miehille naisten salaista maailmaa ja opettaa miehiä ymmärtämään se omaksi edukseen. Valaistumisen päämääränä on kallisarvoinen taito kyetä lähestymään ketä tahansa naista ja aloittamaan "keskustelu" hänen kanssaan (lainausmerkit NU:n lisäämät). Esimerkki naisen kokemuksesta lähestymisyrityksestä löytyy täältä.
NU jääkin huolestuneena pohtimaan, onko pään sisäisellä virtsalla vastaavia vaikutuksia kuin alapäästä erittyvällä tavaralla?

Ei kommentteja: