maanantai 9. heinäkuuta 2007

Huumerokotusohjelma

"Why didn't you say in first place?
We could have used this new all-in-one vaccination rather than traditional multiple injections. Oh well! We'll do it this way next year...How about that?"

Metamfetamiinin käyttö muokkaa immuunijärjestelmää ja aktivoi sytokiinitutotantoa (Treweek et al., PNAS epub June 2007). Sama tutkimusryhmä havaitsi aiemmin metmfetamiinin muokkaavan proteiineja glykosylaatiomekanismilla, mikä osaltaan aktivoi vasta-ainetuotantoa metamfetamiinia vastaan. Nyt tutkijat havaitsivat, että metamfetamiinin aiheuttama glykosylaatio aktivoi erityisesti verisuonien kasvua säätelevää kasvutekijää (VEGF). Päätelmänä oli, että metamfetamiinin käyttäjillä muuta väestöä yleisemmin esiintyvät sydän- ja verisuonitautiongelmat mahdollisesti välittyvät immuunijärjestelmän aktivoitumisen kautta.

Immuunijärjestelmää käytetää hyväksi myös nikotiinirokotteessa, joka aktivoi elimistön tuottamaan vasta-aineita nikotiinia vastaan. Yhdessä nikotiini+nikotiinivasta-aine on sen verran iso molekyyliköntsäle, ettei sillä ole pääsyä veriaivoesteen läpi ja kokonaisuudessaan nikotiini ei enää vaikutakaan toivotulla tavalla. NicVax-rokote on parhaillaan faasi IIB vaiheessa ja tutkimustuloksia voidaan odottaa jo kuluvan vuoden aikana.

NU odottelee mielenkiinnolla kliinisten kokeiden tuloksia ja STM:n kannanottoa rokoteohjelmauudistustarpeesta, mikäli näyttöä nikotiirokotteen tehosta saadaan riittävästi. NU ehdottaa KAH (kannabis-amfetamiini-heroiini)-yhdistelmäpiikkiä neuvola-ohjelmaan.

Ei kommentteja: